Greek English

Σύνδεση

Αρχική Θεοδόσιος Κουκουμπής Παθήσεις Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

print
Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

Πότε εφαρμόζεται η συντηρητική και πότε η χειρουργική θεραπεία;

Η αρθρίτιδα είναι μία πάθηση των αρθρώσεων που συνοδεύεται από φθορά του αρθρικού χόνδρου, του προστατευτικού δηλαδή στρώματος που υπάρχει στην επιφάνεια των οστών, και που προστατεύει τα οστά από την τριβή. Αυτή η φθορά οδηγεί τελικά σε πλήρη αποδιοργάνωση και καταστροφή της άρθρωσης.

Οι αιτίες της αρθρίτιδας είναι πολλές, από τις οποίες η συχνότερη είναι η εκφυλιστική. Η εκφυλιστική αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια και σταδιακώς εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Δεν είναι γενικευμένη νόσος του οργανισμού (όπως οι αυτοάνοσες), δεν συνοδεύεται από φλεγμονή και είναι άγνωστης αιτιολογίας.

Σε ηλικίες 50-55 ετών είναι συχνότερη στους άνδρες και άνω των 60 ετών στις γυναίκες. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η γενετική προδιάθεση, οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί, το αυξημένο βάρος σώματος, η βαρεία χειρωνακτική εργασία κ. α.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι των δακτύλων των χεριών, της σπονδυλικής στήλης (Αυχενική και Οσφυϊκή) και των μεγάλων αρθρώσεων των κάτω άκρων (Ισχία και Γόνατα).

Το κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσκαμψία, η δυσκολία δηλαδή εκτέλεσης κινήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα και στην εργασία, ανάλογα με τις προσβεβλημένες αρθρώσεις (χέρια, σπονδυλική στήλη, κάτω άκρα). Σε προχωρημένα στάδια ο πόνος είναι συνεχής, ακόμα και στον ύπνο. Πολλές φορές υπάρχει και διόγκωση ή παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας έχει σαν σκοπό την μείωση του πόνου και την διατήρηση καλύτερης λειτουργικότητας της άρθρωσης. Όπως είναι λογικό, εξαρτάται από την εντόπιση και το στάδιο που βρίσκεται η αρθρίτιδα. Σε αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική. Αυτή περιλαμβάνει γενικά μέτρα (όπως ελάττωση των δραστηριοτήτων, απώλεια βάρους, ειδικές ζώνες κ.α.) φυσιοθεραπεία, θερμά επιθέματα, ασκήσεις και φάρμακα.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οστεοαρθρίτιδα είναι αναλγητικά (παρακεταμόλη) και αντιφλεγμονώδη. Η μακροχρόνια όμως λήψη αυτών των φαρμάκων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί η παρατεταμένη χρήση τους να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα, στα νεφρά, στο ήπαρ κτλ.Φαρμακευτικά επίσης, σε αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας, είναι ενδεχόμενο να βοηθήσει η θειική γλυκοζαμίνη, αν και δεν υπάρχει γενική ομοφωνία για την αποτελεσματικότητά της. Αυτή δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες οπότε μπορεί να λαμβάνεται για χρόνια. Επίσης στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, και πάλι σε αρχικά στάδια, είναι δυνατόν να βοηθήσει η ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέως, με δράση περίπου 6-12 μηνών.

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Στις μεγάλες φορτιζόμενες αρθρώσεις, όπως είναι το Ισχίο και το Γόνατο, και σπανιότερα ο Ώμος και ο Αγκώνας, εφαρμόζεται η Ολική Αντικατάσταση ή Αρθροπλαστική της Άρθρωσης.

Οι Ολικές Αντικαταστάσεις του Ισχίου και του Γόνατος, αν και είναι μεγάλες επεμβάσεις, έχουν απλοποιηθεί αρκετά σήμερα με τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές και ειδικά εργαλεία. Έτσι, επεμβάσεις από εξειδικευμένους χειρουργούς προσφέρουν άμεση και ανώδυνη μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς με ελάχιστη παραμονή στην κλινική. Με τους τρόπους αυτούς η επάνοδος στην καθημερινότητα και στην εργασία είναι ταχύτερη και ευκολότερη.

icon
Έγγραφο PDF, 1.88 MB, 212 λήψεις, 14 Οκτ 2018 01:48
Έχει διαβαστεί 19474 φορές