Greek English

Σύνδεση

Αρχική Θεοδόσιος Κουκουμπής Δημοσιεύσεις - Ανακοινώσεις Μια νέα εποχή στην Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

Μια νέα εποχή στην Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

print
Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος
Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

Μπορούμε σήμερα να έχουμε άμεσα, ανώδυνα και με ελάχιστη απώλεια αίματος εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στην Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος!

Με ποιόν τρόπο;

Με τον συνδυασμό της άριστης χειρουργικής τεχνικής (subvastus), με τα εργαλεία υποβοηθούμενα από υπολογιστή (iASSIST, PSI) και την «εξατομικευμένη» για τον ασθενή πρόθεση (Persona)

Είναι γνωστό ότι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία για την προχωρημενη αρθρίτιδα του γόνατος είναι η Ολική Αντικατάσταση ή Αρθροπλαστική του Γόνατος (ΟΑΑΓ).

Με την επέμβαση αυτή γίνεται αφαίρεση του εναπομείνοντος φθαρμένου χόνδρου μαζί με μία λεπτή στοιβάδα οστού και οστεοφύτων. Αυτό έχει σαν στόχο την παρασκευή του οστού ώστε να εφαρμοσθεί σταθερά μία πρόθεση που οι κινήσεις της να προσομοιάζουν με την φυσιολογική άρθρωση του γόνατος.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, επειδή η κίνηση της άρθρωσης του γόνατος είναι εξαιρετικά  πολύπλοκη, καθ’ ότι κάνει ταυτόχρονα κάμψη και στροφή, σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε άνθρωπο. Πρέπει επομένως η παρασκευή του οστού να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η πρόθεση που θα τοποθετηθεί να αναπαριστά την συγκεκριμένη ανατομία του γόνατος όσον αφορά τις διαστάσεις αλλά και την θέση της από πλευράς ραιβότητας-κάμψης και στροφής. Ταυτόχρονα, οι χειρισμοί που θα γίνουν κατά την διάρεκια της επέμβασης θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τραυματιστούν οι μύες και οι τένοντες για άμεσα και άριστα αποτελέσματα.

image
iASSIST

Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρησιμοποιούμε σήμερα διάφορες τεχνικές, εργαλεία και προθέσεις, που ο συνδυασμός της χρήσης αυτών (και όχι ένας μεμονωμένος παράγοντας) εξασφαλίζει τα άριστα αποτελέσματα!

Ξεκινώντας από την προσπέλαση, της τομής δηλαδή δια μέσου της οποίας προσεγγίζεται το γόνατο, η καλύτερη και πλέον ατραυματική και ανώδυνη είναι η “subvastus”, δηλαδή κάτω από τον μυ. Στις συνήθεις προσπελάσεις γίνεται τομή του τετρακεφαλικού τένοντα και μετά το τέλος της επέμβασης ράβεται ο τένοντας ώστε να επουλωθεί. Αυτό έχει όμως σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η αποκατάσταση και να υπάρχει μεγαλύτερο άλγος στις κινήσεις και στη βάδιση. Υπάρχουν δε πολλές μελέτες ότι ο τένοντας δεν επανέρχεται ποτέ στην προηγούμενη κατάσταση που ήταν και αφήνει μονίμως ενοχλήσεις με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην είναι ευχαριστημένος από την επέμβαση.

Με την subvastus ο μυς απλώς ανασηκώνεται χωρίς να τραυματιστεί και μετά το πέρας της επέμβασης επανέρχεται ακέραιος στη θέση που ήταν. Έσι δεν διαταράσσεται ο αποκαλούμενος «εκτατικός μηχανισμός» του γόνατος και που περιλαμβάνει τετρακέφαλο-επιγονατίδα-επιγονατιδικό τένοντα. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής δύναται να σηκωθεί αμέσως (2-3 ώρες) μετά το χειρουργείο και να βαδίσει ανώδυνα και σταθερά!

Ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει θετικά την έκβαση της επέμβασης αυτής είναι η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην παρασκευή του γόνατος, ώστε η πρόθεση να τοποθετηθεί με τον σωστό προσανατολισμό. Η χρήση αυτή γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος (iASSIST) περιλαμβάνει την διεγχειρητική χρήση κάποιων εξαρτημάτων προσαρμοσμένων πάνω στο οστούν, τα οποία επικοινωνούν με έναν υπολογιστή. Ο υπολογιστής ανιχνεύει τον μηχανικό άξονα του κάτω άκρου μέσω της θέσης των αρθρώσεων του Ισχίου, του Γόνατος και της Ποδοκνημικής Άρθρωσης. Επίσης ο υπολογιστής σκιαγραφεί την φυσιολογική θέση της άρθρωσης του γόνατος και κατευθύνει τα εργαλεία παρασκευής των οστών ώστε να γίνει η ενδεδειγμένη κοπή. Ο δεύτερος τρόπος (PSI – Patients Specific Instruments) γίνεται με την προεγχειρητική μελέτη μέσω Αξονικής Τομογραφίας ολόκληρου του κάτω άκρου. Μετά μέσω του υπολογιστή και ενός ειδικού προγράμματος εξακριβώνεται το ακριβές σημείο τοποθέτησης της πρόθεσης με τον σωστό προσανατολισμό  ώστε να εκτελούνται άκοπα οι κινήσεις του γόνατος. Η μελέτη αυτή αφού γίνει μέσω υπολογιστή και επιβεβαιωθεί από τον ορθοπεδικό χειρουργό, οδηγεί στην κατασκευή ενός προπλάσματος το οποίο εφαρμόζεται κατά την διάρκεια του χειρουργείου στο γόνατο και οδηγεί στην σωστή παρασκευή των οστών ώστε η πρόθεση να τοποθετηθεί με τον σωστό προσανατολισμό.

image
Running

Τέλος, ο τρίτος παράγοντας που οδηγεί στο καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα είναι η χρήση προθέσεων που ταιριάζουν απόλυτα με τις διαστάσεις του συγκεκριμένου γόνατος του ασθενούς (Persona), ένα είδος δηλαδή «εξατομικευμένου» γόνατος, και όχι η χρήση του ιδίου γόνατος σε όλους τους ασθενείς (ανεξαρτήτως μεγέθους). Έτσι, οι φορτίσεις που μεταβιβάζονται από την άρθρωση στο οστούν και το αντίθετο είναι πιό ομαλές και προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του ασθενούς.

Με τον συνδυασμό όλων των ανωτέρω επιτυγχάνεται:
- η πλέον ανώδυνη επέμβαση, λόγω του περιορισμού των άσκοπων χειρισμών των ιστών, σε συνδυασμό με τις ήδη εφαρμοζόμενες άλλες τεχνικές για το μετεγχειρητικό άλγος
- μειωμένη απώλεια αίματος λόγω του περιορισμού των άσκοπων τραυματισμών μαλακών μορίων και οστών
- ταχύτερη και άμεση κινητοποίηση και επομένως μειωμένη παραμονή στην κλινική  
- καλύτερο εύρος κίνησης λόγω της σωστής τοποθέτησης της πρόθεσης
- την μικρότερη τομή του δέρματος αν και δεν είναι αυτό το πλέον σημαντικό και τέλος
- αυξημένη επιβίωση της Αρθροπλαστικής (όπως είναι λογικό να συμπεράνει κάποιος).

icon
Έγγραφο PDF, 1.35 MB, 38 λήψεις, 14 Οκτ 2018 20:09
Έχει διαβαστεί 4409 φορές