Greek English

Login

Home Theodosios Koukoubis Handouts Κίνηση και όχι Ανάπαυση για την Οσφυαλγία

Κίνηση και όχι Ανάπαυση για την Οσφυαλγία

print
Κίνηση και όχι Ανάπαυση για την Οσφυαλγία

Περί Οσφυαλγίας

Τί είναι η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία, που σημαίνει «άλγος στην οσφύ», δηλαδή στη μέση, δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα. Προκαλείται δηλαδή από κάποια αιτία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος στην οσφύ.

Είναι συχνή πάθηση;

Η οσφυαλγία είναι μία συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί τους περισσότερους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων έχουν υποφέρει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους από οσφυαλγία.

Τί προκαλεί την οσφυαλγία;

Έχουν περιγραφεί πάνω από 100 αιτίες που προκαλούν οσφυαλγία. Η συχνότερη αιτία είναι το διάστρεμμα ή τάση των μυών και συνδέσμων που κινούν αλλά και σταθεροποιούν των σπονδυλική στήλη, και προέρχεται συνήθως από μία απότομη κίνηση, όπως σκύψιμο ή/και άρση κάποιου βάρους.

Άλλες συχνές παθήσεις  είναι η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων (των χόνδρων δηλαδή που παρεμβάλλονται ανάμεσα από τους σπονδύλους), η γνωστή δισκοπάθεια και συμβαίνει συνήθως μετά τα 40, όπως και η εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου επίσης είναι μία σχετικά συχνή αιτία οσφυαλγίας. Στην τελευταία, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παρεκτοπίζεται από την θέση του και πιέζει τους συνδέσμους ή τον νωτιαίο μυελό.

Όταν πιέζεται κάποια νευρική ρίζα, τότε προκαλείται η ισχιαλγία, η οποία είναι το άλγος του ισχιακού νεύρου, του νεύρου δηλαδή που πηγαίνει στο πόδι από την οσφύ.

Πολύ συχνά όμως δεν διαπιστώνεται η ακριβής αιτία της οσφυαλγίας. Για την ακρίβεια, στο 85 – 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει σαφής αιτία πρόκλησης οσφυαλγίας.

Ποιά είναι η θεραπεία της οσφυαλγίας;

Η θεραπεία, όπως είναι φυσικό, εξαρτάται από την αιτία και την ένταση της οσφυαλγίας. Σε γενικές όμως γραμμές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία είναι συντηρητική (δηλαδή μη χειρουργική). Αυτή περιλαμβάνει αποφυγή από κόπωση, φάρμακα (αναλγητικά ή/και αντιφλεγμονώδη) και φυσιοθεραπεία. Επιπλέον αναφέρεται από ορισμένους συγγραφείς ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουν επιπρόσθετα και άλλες μέθοδοι εναλλακτικής ιατρικής όπως ο βελονισμός ή ακόμα και τίποτε άλλο εκτός από υπομονή, διότι η κρίση της οξείας οσφυαλγίας θα υποχωρήσει από μόνη της ανεξαρτήτου θεραπείας.

Παλαιότερα για την υποχώρηση της οσφυαλγίας υπήρχε η σύσταση για κλινοστατισμό και ανάπαυση. Αυτό όμως τελευταία έχει ανατραπεί και συνιστάται ακριβώς το αντίθετο. Μία σουηδική έρευνα από το Goteborg συμβουλεύει κίνηση και ενεργητικότητα και όχι ανάπαυση σε όσους έχουν πόνο στη μέση. Υποστηρίζεται μάλιστα πως η αντιμετώπιση αυτή θα είναι πιο ωφέλιμη σε σχέση με την ανάπαυση που συστήνεται συνήθως, τόσο για να ξεπεραστεί ταχύτερα το πρόβλημα όσο και για να αποφύγει ο πάσχων την κατάθλιψη.

Όπως διαπιστώθηκε, η κατάσταση της μέσης όσων παραμένουν σωματικά ενεργοί παρά τον πόνο, βελτιώνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν την ξεκούραση. Παρ’όλο που αισθάνονται περισσότερο πόνο την ώρα που ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, οι πιο κινητικοί ασθενείς ανανήπτουν πιο γρήγορα και επηρεάζονται λιγότερο ψυχολογικά. Αν κανείς υποφέρει από οξύ πόνο στην μέση του, θα πρέπει να προσπαθεί να παραμείνει ενεργός όσο είναι δυνατό και να συνεχίσει τη ρουτίνα των καθημερινών δραστηριοτήτων του. Αν δεν υπάρχει συνεχής κίνηση, είναι ευκολότερο να παγιδευτεί κανείς σε ένα καθοδικό σπιράλ, όπου η αδράνεια, σε συνδυασμό με τον πόνο είναι πιθανό -στο χειρότερο σενάριο- να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα.

icon
Document PDF, 1.15 MB, 62 downloads, Oct 14, 2018 01:29
It has been read 3361 times