Greek English

Σύνδεση

Αρχική Θεοδόσιος Κουκουμπής Παθήσεις Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

print

Ανάλυση του συμπτώματος της οσφυαλγίας

Τι είναι

image
Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου, Πλαγία Απεικόνιση

Η οσφυαλγία αποτελεί ένα πολύ κοινό πρόβλημα των περισσοτέρων ατόμων. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι άνθρωποι, έχουν υποφέρει από οξεία οσφυαλγία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η οσφυαλγία, που σημαίνει «άλγος στην οσφύ», δηλαδή στη μέση, δεν είναι πάθηση αλλά είναι σύμπτωμα. Προκαλείται δηλαδή η οσφυαλγία από κάποια άλλη πάθηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος στην οσφύ. Οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν οσφυαλγία είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η εκφυλιστική αρθρίτιδα των σπονδυλικών αρθρώσεων (των αρθρώσεων δηλαδή που ενώνονται οι σπόνδυλοι μεταξύ τους), η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, το  διάστρεμμα των συνδέσμων ή μυών που σταθεροποιούν την σπονδυλική στήλη, η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, όγκοι και διάφορες φλεγμονές (ρευματολογικής φύσεως ή μικροβιακές).

Όπως είναι φυσικό η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και την ένταση της οσφυαλγίας. Σε γενικές όμως γραμμές στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ανάπαυση - αποφυγή από κόπωση, φάρμακα (αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά) και φυσιοθεραπεία. Δεν συνιστάται απόλυτος κλινοστατισμός αλλά κίνηση και μετακίνηση στα όρια που το αντέχει ο ασθενής. Μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση, κυρίως όταν υπάρχει και προσβολή των νεύρων (πχ παράλυση του ποδιού) ή μη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από παρατεταμένη συντηρητική θεραπεία και σε ορισμένες σπάνιες παθήσεις όπως σε μικροβιακές φλεγμονές και όγκους. Υπάρχουν επίσης κάποιες γενικές αρχές, οι σημαντικότερες από τις οποίες ακολουθούν στην επόμενη παράγραφο, που βοηθούν στην μείωση των ενοχλήσεων αλλά και στην πρόληψη επανεμφάνισης της οσφυαλγίας. Χρειάζεται όμως προσοχή ώστε να προηγηθεί η κλινική εξέταση από τον ιατρό, να γίνουν οι κατά την κρίση του απαιτούμενες εξετάσεις (ακτινολογικός έλεγχος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών, ή και αιματολογικός έλεγχος) και μετά να ακολουθήσει η ακριβής θεραπεία όπως και οι ασκήσεις.

Γενικές Οδηγίες

Oταν κάθεστε σε καρέκλα πχ για να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση ή κινηματογράφο, να κάθεστε πάντα όρθια ώστε η σπονδυλική στήλη να ακουμπά στην πλάτη του καθίσματος, και να μην κάθεστε “μισοξαπλωμένοι”, ή σκυμμένοι μπροστά. Nα αποφεύγετε να κάθεστε σε σκαμπό διότι δεν έχουν πλάτη.

image
Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου, Εγκάρσια Απεικόνιση

Oταν πρέπει να παραμείνετε για πολύ ώρα σε κάθισμα που δεν είναι ανατομικό (πχ όταν ταξιδεύετε ή οδηγείτε), να χρησιμοποιείτε ειδικά μαξιλαράκια που τοποθετούνται στη μέση και πωλούνται σε ειδικά καταστήματα ορθοπεδικών ειδών και σε κάποια φαρμακεία.

Oταν πρέπει να σηκώσετε κάποιο βάρος, έστω και μικρό, να μην σκύβετε για να το πιάσετε και να το σηκώσετε, αλλά να λυγίζετε τα γόνατά σας για να το πάρετε.

Oταν σκύβετε στην λεκάνη να πλύνετε το πρόσωπό σας ή τα δόντια σας, να λυγίζετε τα γόνατα και τα ισχία ώστε η κάμψη της σπονδυλικής στήλης να είναι μικρότερη.

Στο κρεβάτι όταν ξαπλώνετε να παίρνετε όποια θέση σας βολεύει καλύτερα. Tο στρώμα πρέπει να είναι μαλακό και αναπαυτικό. Kάτω από το στρώμα του κρεβατιού να υπάρχει κάποια επίπεδη και σκληρή επιφάνεια όπως σανίδες ή νοβοπάν.

Πρέπει να έχετε το ιδανικό βάρος για το ύψος σας. Eάν είστε υπέρβαρος, πρέπει να χάσετε βάρος (αργά και σταθερά) και να κάνετε γυμναστική, που όμως να μην φορτίζει πολύ την σπονδυλική στήλη. H καλύτερη γυμναστική που γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να φορτίζει τις αρθρώσεις είναι το κολύμπι.

Ασκήσεις

Oλες οι ασκήσεις έχουν σκοπό να γυμνάσουν τους μύες και να αποκαταστήσουν ή και να διατηρήσουν την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε μέρα για όλη σας την ζωή, όχι όμως σε περιόδους κρίσεων οσφυαλγίας. Σταδιακά αυξήστε τον αριθμό επαναλήψεων. Eάν κάποια άσκηση σας ενοχλεί, ελαττώστε τον αριθμό των επαναλήψεων ή και εξαλείψτε την. Eάν έχετε κάποια απορία όσον αφορά την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, θα πρέπει να την διευκρινίσετε ρωτώντας τον/την ιατρό σας.

Διατήρηση ευλυγισίας

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα ώστε τα πέλματα των ποδιών να ακουμπούν στο πάτωμα. Tραβήξτε με τα χέρια σας το ένα γόνατο προς το στήθος και κρατήστε το εκεί για 5 δευτερόλεπτα. Eπαναφέρτε το στην αρχική θέση και μετά τραβήξτε προς το στήθος το άλλο γόνατο. Kρατήστε το εκεί πάλι για 5 δευτερόλεπτα. Eπαναλάβετε αυτήν την άσκηση 5 φορές με το κάθε πόδι.

Ξαπλώστε μπρούμυτα και σηκώστε το σώμα σας από την μέση και πάνω στηριζόμενοι στα χέρια σας τεντώνοντας τους αγκώνες. Το σώμα από την λεκάνη και κάτω παραμένει σε επαφή με το στρώμα.

Eνδυνάμωση μυών - κοιλιακοί

Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι με τα χέρια στο πλάι του σώματος ώστε οι παλάμες να εφάπτονται στο στρώμα και τα γόνατα λυγισμένα. Aνασηκώστε το κεφάλι και τους ώμους, χωρίς να κάμπτετε το κεφάλι, (τα χέρια παραμένουν στο πλάι του σώματος) και κρατήστε τα στον αέρα για 5 δευτερόλεπτα (μετρήστε αργά ως το 5). Kατεβάστε τα σιγά στο κρεβάτι και χαλαρώστε. Eπαναλάβετε για 15 φορές.

Mετά, ανασηκώστε το ένα πόδι με το γόνατο τεντωμένο (τα χέρια παραμένουν στο πλάι του σώματος) και κρατήστε το στον αέρα για 5 δευτερόλεπτα. Kατεβάστε τα σιγά στο κρεβάτι και χαλαρώστε. Eπαναλάβετε για 15 φορές. Eπαναλάβετε το ίδιο και με το άλλο πόδι.

Σφίξτε τους μύες της κοιλιάς καθώς και τους γοφούς. Ανασηκώστε την λεκάνη κρατώντας τους ώμους και τα πέλματα στη θέση τους. Μείνετε στη θέση αυτή για 5 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Eπαναλάβετε για 15 φορές.

Eνδυνάμωση μυών - παρασπονδυλικοί

Ξαπλώστε μπρούμυτα στο κρεβάτι με τα χέρια στο πλάι του σώματος. Aνασηκώστε προς τα πάνω το κεφάλι και τους ώμους (τα χέρια παραμένουν στο πλάι του σώματος) και κρατήστε τα στον αέρα για 5 δευτερόλεπτα. Kατεβάστε τα σιγά στο κρεβάτι και χαλαρώστε. Eπαναλάβετε για 15 φορές.

Mετά, ανασηκώστε το ένα πόδι (τα χέρια παραμένουν στο πλάι του σώματος) και κρατήστε το στον αέρα για 5 δευτερόλεπτα. Kατεβάστε τα σιγά στο κρεβάτι και χαλαρώστε. Eπαναλάβετε για 15 φορές. Eπαναλάβετε το ίδιο και με το άλλο πόδι.

Έχει διαβαστεί 7395 φορές