Greek English
open search
Προσθήκη σε περιηγητή
Αρχική Θεοδόσιος Κουκουμπής Άρθρα - Συνεντεύξεις Ολική Αρθροπλαστική - Νέες Τεχνικές

Ολική Αρθροπλαστική - Νέες Τεχνικές

print
email

Oι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες τεχνικές δίνουν ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα στον ασθενή

Το εν θέματι άρθρο του κ. Θεοδόσιου Κουκουμπή MD, PhD Ορθοπεδικού Χειρουργού, δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2014 στο Περιοδικό "Ξεναγός Θεσσαλονίκης", το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και σε μορφή pdf

icon
Έγγραφο PDF, 399.72 KB, 24 λήψεις, 22 Δεκ 2014 01:27

image
Ολική Αρθροπλαστική - Σελίδα 1

Οι νέες χειρουργικές τεχνικές, τα εργαλεία και τα εξελιγμένα υλικά κατασκευής των Ολικών Αρθροπλαστικών Ισχίου και Γόνατος προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή για την γρήγορη κινητοποίησή του αλλά και καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Η μακροχρόνια φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων αποτελεί την πιο συχνή αιτία καταστροφής των αρθρώσεων που αποκαλείται οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα. Το Ισχίο και το Γόνατο αποτελούν τις πιο συχνά προσβεβλημένες αρθρώσεις και που η συντηρητική θεραπεία αποδίδει μόνον στα αρχικά στάδια. Είναι γνωστό ότι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία που υπάρχει για την προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου και του Γόνατος είναι η Ολική Αρθροπλαστική Αντικατάσταση, δηλαδή μία τεχνητή άρθρωση. Η Ολική Αρθροπλαστική Αντικατάσταση του Ισχίου (ΟΑΑΙ) και του Γόνατος (ΟΑΑΓ) είναι μία από πιο επιτυχημένες μεθόδους θεραπείας στην ιστορία της σύγχρονης ιατρικής.

Ο σύγχρονος ασθενής, όμως, με οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου ή του Γόνατος υποψήφιος για ΟΑΑΙ ή ΟΑΑΓ είναι πιο νέος, περισσότερο απαιτητικός αλλά και περισσότερο πληροφορημένος για την ασθένειά του αλλά και για την θεραπεία. Η πληροφόρηση αυτή συνήθως προέρχεται από γνωστούς ή/και συγγενείς τους με παρόμοια προβλήματα αλλά και από το διαδίκτυο. Το τελευταίο βέβαια χρειάζεται λίγο προσοχή διότι μερικές φορές αποτελεί "παραπληροφόρηση" και όχι σωστή ενημέρωση, διότι εξειδικευμένες γνώσεις δεν μπορούν να αξιολογηθούν σωστά από τον μη ειδικό.

Για να εκπληρωθούν οι αυξημένες αυτές απαιτήσεις, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια νέες πρωτοποριακές χειρουργικές μέθοδοι, εργαλεία και υλικά με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Τέτοια περιλαμβάνουν στην ΟΑΑΙ:

Τομή - προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικοτήτας (MIS), πρόσθια (ALMIS) ή οπίσθια (PMIS), που έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν τις επιπλοκές άλλων προσπελάσεων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται άμεση κινητοποίηση στο πρώτο 24ωρο, ταχεία αποκατάσταση (πολλές φορές χωρίς βοηθητικά στηρίγματα (πατερίτσες), μειωμένη απώλεια αίματος, σχετικά ανώδυνη επέμβαση και μικρότερη τομή δέρματος αν και το τελευταίο δεν είναι το πιο σημαντικό για την επιτυχή επέμβαση.

Υλικά κατασκευής των φορτιζόμενων επιφανειών (πολυαιθυλένιο x-link και κεραμικά)  αυξημένης αντοχής και μειωμένης τριβής, ώστε να διαρκούν για περισσότερα χρόνια.

Υλικά που προκαλούν ταχύτερη ενσωμάτωση των προθέσεων με το οστούν και επομένως δυνατότητα πρόωρης φόρτισης (ταντάλιο και τιτάνιο ειδικής επεξεργασίας στην επιφάνεια).

Μεγαλύτερης διαμέτρου κεφαλές που ελαττώνουν την πιθανότητα εξαρθρήματος και έτσι προσφέρουν ασφαλές μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

Μικρότερες σε μέγεθος προθέσεις που διατηρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό το οστούν, το οποίο θα χρειαστεί σε ενδεχόμενο επανεπέμβασης (αναθεώρησης) της πρόθεσης στο μέλλον.

Στην ΟΑΑΓ συμπεριλαμβάνονται:

Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS - midvastus) με την χρήση ειδικού εξοπλισμού μέσω μικρότερης τομής δέρματος. Το πλέον σημαντικό είναι ότι επηρεάζονται ελάχιστα τα μαλακά μόρια, όπως ο τετρακεφαλικός τένοντας και οι μύες. Έτσι, υπάρχει μετεγχειρητικά άμεση κινητοποίηση με αυξημένο εύρος κίνησης. Ταυτόχρονα, ελαττώνεται ο πόνος, η απώλεια αίματος, και η παραμονή του ασθενούς στην κλινική. Είναι δε δυνατόν, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να βαδίσει ο ασθενής χωρίς την χρήση βοηθημάτων (πατερίτσες).

image
Ολική Αρθροπλαστική - Σελίδα 2

Εργαλεία ειδικά για τον ασθενή (Patient Specific Instruments - PSI). Μέσω των εργαλείων αυτών, γίνεται εφικτή η ακριβής τοποθέτηση της πρόθεσης όσον αφορά τον μηχανικό άξονα και την στροφή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας ειδικής εξέτασης με Αξονική Τομογραφία, κατά την οποία μελετάται η ακριβής θέση και στροφή του Ισχίου, του Γόνατος και της Ποδοκνημικής. Η εξέταση αυτή αποστέλλεται σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού. Κατασκευάζεται ένα εξατομικευμένο πρόπλασμα για τον ασθενή, και επομένως μοναδικό, το οποίο εφαρμόζοντάς το διεγχειρητικά, οδηγεί στην ακριβή τοποθέτηση της πρόθεσης. Αυτό έχει άμεσα σαν αποτέλεσμα την μείωση του χειρουργικού χρόνου, την ταχεία αποκατάσταση, την καλύτερη κίνηση και την μείωση του πόνου. Μακροπρόθεσμα επιτυγχάνονται καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα και λόγω της σωστής τοποθέτησης της πρόθεσης, όπως είναι λογικό να συμπεράνει κανείς, αυξημένη επιβίωση της αρθροπλαστικής.

Καλύτερη σχεδίαση των προθέσεων, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερο εύρος κίνησης του γόνατος και κύλισης της επιγονατίδας.

Συμπερασματικά, οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές, δίδουν ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα στον ασθενή, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν παραμονή του ασθενή στην κλινική μόνον 24 ώρες. Φυσικά, αυτά μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν με την εμπειρία του χειρουργού στις συγκεκριμένες επεμβάσεις. Η εμπειρία αυτή δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεται καθ' ότι δεν αντικαθιστάται από κανενός είδους σύγχρονη τεχνολογία.

Έχει διαβαστεί 2370 φορές