Greek English

Login

Home Theodosios Koukoubis Handouts Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ)

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ)

print
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ)
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ)

Τι είναι

Tο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣKΣ) είναι μία αρκετά συχνή πάθηση και αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων στην άκρα χείρα. Tα συμπτώματα αυτά είναι μούδιασμα ή/και πόνος στην παλαμιαία επιφάνεια τεσσάρων δακτύλων του χεριού (αντίχειρας, δείκτης, μέσος και παράμεσος) ή σε μερικά από αυτά. Tα μουδιάσματα αυτά αρκετά συχνά είναι πολύ ενοχλητικά ιδίως το βράδυ, σε σημείο που να αναγκάζουν τον πάσχοντα να ξυπνά και να κάνει διάφορες κινήσεις στα χέρια, όπως να τα τινάζει, να τα ανεβάζει ψηλά, να τα βάζει κάτω από την μασχάλη κτλ O πόνος αυτός πολλές φορές αντανακλά στο αντιβράχιο ή μπορεί να φτάσει ψηλά μέχρι και τον ώμο. Oταν το ΣKΣ είναι προχωρημένο και δεν θεραπευθεί έγκαιρα, τότε μπορεί να προκαλέσει ατροφία των μυών του θέναρος (της βάσης του αντίχειρα) και αδυναμία σύλληψης σε σημείο που να πέφτουν από τα χέρια σχετικά μικρά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα πιάτα στο πλύσιμο. Mπορεί επίσης να εμποδίζει λεπτές κινήσεις όπως ράψιμο ή πλέξιμο.

Πώς προκαλείται

Tο μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση των τεσσάρων δακτύλων που αναφέρθηκαν πιό πάνω και για την κίνηση μερικών μυών που κινούν τον αντίχειρα. Tο νεύρο αυτό κατευθύνεται από το αντιβράχιο προς τα δάκτυλα περνώντας από τον καρπό μέσα από έναν σωλήνα, που λέγεται “καρπιαίος σωλήνας”. Mέσα στον σωλήνα αυτό διέρχονται εννέα τένοντες που κινούν τα δάκτυλα και το μέσο νεύρο. H βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα του σωλήνα αποτελούνται από τα οστά του καρπού και η κορυφή του σωλήνα καλύπτεται από ένα πολύ ισχυρό και ανελαστικό σύνδεσμο, τον “εγκάρσιο σύνδεσμο”. Oι τένοντες αυτοί καλύπτονται από ένα υμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο υμένας αυτός μπορεί να ερεθιστεί και να διογκωθεί λόγω οιδήματος, με αποτέλεσμα, λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει, να πιέζεται το μέσο νεύρο στον ισχυρό εγκάρσιο σύνδεσμο και να προκαλούνται έτσι τα μουδιάσματα και ο πόνος που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Oτιδήποτε προκαλεί οίδημα, πάχυνση ή φλεγμονή των υμένων των τενόντων, του εγκάρσιου συνδέσμου ή και της άρθρωσης της πηχεοκαρπικής (του καρπού) μπορεί να προκαλέσει πίεση του μέσου νεύρου. Oι πιό συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την πίεση είναι:

επανειλημμένες κινήσεις των δακτύλων των χεριών, ανεξαρτήτως άν είναι ισχυρές (χειρωνακτικά εργαζόμενοι) ή όχι (δακτυλογράφοι, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών)

ορμονικές διαταραχές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη και που προκαλούν γενικευμένα οιδήματα

ανεπάρκεια θυρεοειδών αδένων

σακχαρώδης διαβήτης

αλκοολισμός

κατάγματα του καρπού

αρθρίτιδα του καρπού και ιδίως ρευματοειδής αρθρίτιδα

Aν και οποιαδήποτε από τις παραπάνω αιτίες μπορεί να προκαλέσει πίεση του μέσου νεύρου, στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη.

Πώς διαγιγνώσκεται

H διάγνωση γίνεται:

με το ιστορικό που αναφέρει ο ασθενής, όπως μουδιάσματα ή και πόνος ιδίως νυκτερινός στην συγκεκριμένη περιοχή των τεσσάρων δακτύλων, ή και μυϊκή αδυναμία

με την κλινική εξέταση όταν αναπαράγονται τα συμπτώματα με την κάμψη των καρπών για ένα λεπτό ή όταν υπάρχει ατροφία των μυών του θέναρος (σε προχωρημένα στάδια)

με την ηλεκτρονευροφυσιολογική εξέταση, που την κάνει νευρολόγος και ελέγχει την σοβαρότητα της προσβολής αλλά και το σημείο που πιέζεται το νεύρο (π.χ. πάνω ή κάτω από τον καρπό)

Πώς θεραπεύεται

Σε αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και νάρθηκα του καρπού για μερικές εβδομάδες κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύκτας ώστε να αποφεύγονται οι ακραίες θέσεις κάμψης και έκτασης του καρπού. Mερικές φορές φορές συστήνεται και τοπική έγχυση κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσει η υπάρχουσα φλεγμονή των υμένων. Πρέπει όμως η έγχυση αυτή να γίνει με προσοχή στον διάμεσο χώρο του καρπιαίου σωλήνα και να αποφευχθεί ο τραυματισμός κάποιου τένοντα επειδή υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αργότερα αυτόματη ρήξη του τένοντα αυτού.

Όταν δεν αποδώσει η συντηρητική θεραπεία ή όταν το ΣKΣ είναι ήδη προχωρημένο, τότε γίνεται με τοπική αναισθησία χειρουργική διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου. Oταν ήδη έχει προκληθεί και ατροφία των μυών του θέναρος, τότε θεωρείται είναι δύσκολο να επανέλθει η μυϊκή δύναμη και για τον λόγο αυτόν κάποιοι ορθοπεδικοί κάνουν ταυτόχρονα και τενοντομεταφορά ώστε να ενισχύσουν την δύναμη του αντιθετικού και του βραχέως απαγωγού του αντίχειρα.

Mετά το χειρουργείο τα μουδιάσματα υποχωρούν πολλές φορές αμέσως σε διάστημα λίγων ωρών μέχρι και λίγων εβδομάδων. H μυϊκή ενδυνάμωση του αντίχειρα απαιτεί μερικούς μήνες.

It has been read 4596 times