Greek English

Login

Home Theodosios Koukoubis Articles - Interviews Οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα

print

Νέες μέθοδοι θεραπείας σε μία νόσο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους

Το εν θέματι άρθρο του κ. Θεοδόσιου Κουκουμπή MD, PhD Ορθοπεδικού Χειρουργού, δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Περιοδικό Ξεναγός Θεσσαλονίκης το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και σε μορφή pdf

icon
Document PDF, 1.24 MB, 66 downloads, Dec 21, 2014 19:50

image
Οστεοαρθρίτιδα - Σελίδα 1

Η οστεοαρθρίτιδα (ή εκφυλιστική αρθρίτιδα) είναι μία εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Τα συμπτώματά της είναι πόνος, δυσκαμψία, παραμόρφωση και καυσαλγία μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται αρχικά σαν μία απλή δυσκολία μέχρι που φθάνουν σταδιακά σε αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων ή/και της εργασίας. Σε προχωρημένα στάδια, ανάλογα με το ποιές αρθρώσεις έχουν προσβληθεί περισσότερο, ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει, να ανεβεί σκαλιά, να οδηγήσει αυτοκίνητο, έχει δυσκολία στο sex και στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως ατομική υγιεινή, σκύψιμο, καθάρισμα, να πιάσει κάποια αντικείμενα κτλ.

Ο αρθρικός χόνδρος είναι μία λεία και λεπτή στοιβάδα μαλακού ιστού στις επιφάνειες των οστών των αρθρώσεων που ομαλοποιεί τις τριβές. Αυτός ο αρθρικός χόνδρος με την πάροδο του χρόνου υφίσταται μία σταδιακή εκφύλιση και απώλεια. Ταυτόχρονα, σκληρύνονται οι σύνδεσμοι γύρω από τις αρθρώσεις και σχηματίζονται οστεόφυτα στις άκρες των αρθρώσεων, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερα τις κινήσεις. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται περισσότερο είναι των δακτύλων των χεριών, της σπονδυλικής στήλης και των μεγάλων αρθρώσεων των κάτω άκρων (Ισχία, Γόνατα) που δέχονται και όλο το σωματικό βάρος.

Αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας, με πολλές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και στην οικονομία. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία ανικανότητας στους ενήλικες. Εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικίες άνω των 60 ετών και περισσότερο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι η πιθανότητα να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο κατά την διάρκεια της ζωής είναι 45%.

Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική. Εκτός από την ηλικία, συμβάλουν επίσης η παχυσαρκία, προηγούμενοι τραυματισμοί, βαρεία χειρωνακτική εργασία, γενετική προδιάθεση κτλ. Η διάγνωσή της βασίζεται στην κλινική και ακτινολογική εικόνα. Ο αιματολογικός έλεγχος όπως και η Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία δεν προσφέρουν περισσότερα διαγνωστικά στοιχεία.

image
Οστεοαρθρίτιδα - Σελίδα 2

Η θεραπεία της είναι συμπτωματική και έχει σαν στόχο την εξάλειψη ή μείωση των συμπτωμάτων, όπως του πόνου και την δυσλειτουργία της άρθρωσης. Σε αρχικά στάδια περιορίζεται σε ανάπαυση, νάρθηκες, τροποποίηση δραστηριοτήτων, απώλεια βάρους, φυσικοθεραπεία, άσκηση, θερμά επιθέματα (σε οξεία φάση ενδεχομένως να βοηθούν τα κρύα επιθέματα), φαρμακευτική αγωγή και σε προχωρημένα στάδια η χειρουργική επέμβαση.

Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην διατήρηση της κίνησης και στην μυϊκή ενδυνάμωση. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται μέσω ενός κατάλληλου προγράμματος εδικού για τον κάθε ασθενή, ώστε να μην προκαλεί περισσότερους τραυματισμούς αλλά και ταυτόχρονα να γυμνάζει. Οι πιο απλές αλλά και ασφαλείς μορφές άσκησης είναι το περπάτημα και το κολύμπι.

Φαρμακευτικά, για τον πόνο, βοηθούν αρχικά τα απλά αναλγητικά με παρακεταμόλη (Apotel, Depon, Panadol, Lonarid). Όταν ο πόνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή και οπιούχα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. λόγω παρενεργειών. Σε αρχικά στάδια, φαρμακευτικά σκευάσματα με γλυκοζαμίνη ή ενδαρθρικές εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ είναι ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, τότε, ανάλογα με την άρθρωση που έχει προσβληθεί, η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Στις μεγάλες φορτιζόμενες αρθρώσεις, όπως είναι το ισχίο, το γόνατο, ο ώμος και ο αγκώνας εφαρμόζεται η Ολική Αρθροπλαστική Αντικατάσταση. Στη σπονδυλική στήλη σπανίως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση (πεταλεκτομή – σπονδυλοδεσία) και στις αρθρώσεις των δακτύλων σχεδόν ποτέ, εκτός από την βασική άρθρωση του αντίχειρα. Στις υπόλοιπες μικρές αρθρώσεις συνήθως γίνεται αρθρόδεση.

Οι Ολικές Αρθροπλαστικές Αντικαταστάσεις του Ισχίου (ΟΑΑΙ) και του Γόνατος (ΟΑΑΓ), αν και είναι μεγάλες επεμβάσεις, έχουν απλοποιηθεί αρκετά με τις νεότερες τεχνικές, εργαλεία, προσπελάσεις και ποιότητα υλικών. Στην ΟΑΑΙ ειδικές προσπελάσεις (από εξειδικευμένους χειρουργούς), όπως η ALMIS ή ASI και η PMIS, είναι δυνατόν να προσφέρουν άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά το χειρουργείο με πλήρη φόρτιση, ακόμα και χωρίς βοηθητικά στηρίγματα (πατερίτσες). Επιπλέον, προσφέρουν ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος και ταχεία έξοδο από την κλινική. Στην ΟΑΑΓ νέα επαναστατικά εργαλεία ειδικά για τον κάθε ασθενή (PSI – Patient Specific Instruments) εξασφαλίζουν, επιπλέον, και την σωστή θέση τοποθέτησης των αρθροπλαστικών, με ταυτόχρονα μικρότερο τραυματισμό των μαλακών μορίων. Η διάρκεια επιβίωσης των αρθροπλαστικών πολλές φορές ξεπερνά τα 20 έτη.

Με τους τρόπους αυτούς η επάνοδος στην καθημερινότητα, στην εργασία αλλά και στα περισσότερα sports είναι ταχύτερη, ευκολότερη και κατά το πλείστον ανώδυνη.

It has been read 5688 times